Oktanyum'un Deneysel Amatör Roketçilik Web Sitesi


İzmir

  • Giriş 
  • Yapımı 
  • Giriş

    İzmir model roket kiti Kırmızı Bebek, Kanarya ve İstiklal model roket kitlerinden sonra tarafımdan tasarlanarak üretilmiş dördüncü bir model roket kiti. Bu kit de Kırmızı Bebek ve Kanarya model roket kitleri gibi başlangıç seviyesinde bir kittir.

    Bu modelin gövde borusu kendinden boyalı ve çıkartmalıdır. Kanatçıklar lazer kesim balsa olup burun konisi de ABS plastiktir. İzmir modeli  75 cm. boyunda ve 59 gr. ağırlığındadır.

    İzmir model roket kitini içeren paket mümkün olduğunca profesyonelce ve ticari bir amaç doğrultusunda oluşturulmuş olup içerik açısından model roketçiliğe adım atan acemiler için çok tatmin edici olmaktadır. Model roketçilik yapım tekniklerini içeren bu roket, model roketçilikteki ustalığınızın geliştirilmesinde en büyük yardımcınız olacaktır.

    Resim 1 -- İzmir Model Roket Kiti Ambalaj Etiketi     


    Yapımı

    İzmir model roketi oldukça sade görünümlü bir ambalaj içerisinde sunulmuştur. Bu model roketin yapımına başlamadan önce paketin içinde bulunan veya bu web sayfasında pdf formatında olan montaj kılavuzundaki yapım aşamalarını iyice okuyarak montaj işlemini kafanızda canlandırınız. Paketi açtıktan sonra içindekileri çalışma masanızın üzerine döktüğünüzde İzmir Model Roket Kitini oluşturan tüm parçaları montaj kılavuzunda yer alan parça şemasıyla eşleştiriniz. Bu eşleştirme sonucunda İzmir Model Roket Kitini oluşturan malzeme aşağıda bir liste halinde verilmiştir.

     

    Resim 2 -- İzmir Model Roket Kitini oluşturan parçalar

       

        İZMİR MODEL ROKET KİTİ MALZEME LİSTESİ

     

     

        1. GB-25 Gövde Borusu (3 adet)                             8. Lazer Kesim Balsa Kanatçık (4 adet)       

        2. GB-19 Motor Kundak Borusu (7 cm.)                 9. Plastik Burun Konisi (1 adet)      

        3. Merkezleme Halkası (2 adet)                             10. Plastik Burun Konisi Tabanı (1 adet) 

        4. İtki Halkası (1 adet)                                           11. 30 cm'lik Naylon Paraşüt (1 adet)

        5. Motor Kancası (1 adet)                                      12.  Şok Kordonu (1 adet)

        6. Gövde Bağlayıcı (2 adet)                                   13. İzmir Montaj Kılavuzu

        7. Fırlatma Kulpu (2 adet)                                    


    Kitin içinde yer alan malzemelerin yanı sıra atölyenizde bulunması gerekli olan alet ve malzemelere de ihtiyaç duyacaksınız. Bu malzemeler şunlar olacaktır: Cetvel, Kalem, Modelci Bıçağı, Beyaz Tutkal, PVC Yapıştırıcısı, Makas, Zımpara Kağıdı, Maskeleme Bantı, Sprey Astar Boya(Beyaz) ve Sprey Boya(Siyah).

    Resim 3 -- Paketlenmiş İzmir Model Roket Kitleri toplu halde

    1. AŞAMA: MOTOR KUNDAK MONTAJI

    Bilindiği üzere model roketinizi uçuracak olan sistem model roket motorudur. Bu motorun modelde sağlam ve güvenilir bir şekilde yerleşmesi ancak motor kundağı sayesinde mümkündür. Motor kundağını yapmak için paketin içerisindeki merkezleme halkaları, motor kancası ve itki halkasına ihtiyacınız olacaktır. Bir cetvel kullanarak motor kundak borusunun  ucundan itibaren 13 mm. , 57 mm. ve 64 mm. uzaklıkta  üç ayrı çizgi çiziniz. Motor kancasını yerleştirmek için 64 mm. uzaklıktaki çizginin üzerine modelci bıçağını kullanarak 3mm. genişlikte bir yarık açınız.

    Çok az kavis vermiş olduğunuz motor kancasını açmış olduğunuz bu yarığa yerleştirip motor borusunun üzerine yatırınız. Motor kancası, motor borusunun üzerinde bu halde dururken merkezleme halkalarını motor borusu üzerinde 13 mm. ve 57 mm. lik çizgiye kadar dikkatlice kaydırınız. Halkaları yerleştirdikten sonra halkaların her iki yanına beyaz tutkal sürerek motor kancasını sabitleyiniz. Motor borusunun yarık yönündeki iç kısmına da tutkal sürüp itki halkasını borunun içine yapıştırınız. Motor kundak montajınız tamamlanmış olup kuruması için bir kenara bırakınız.

    2. AŞAMA: ŞOK KORDONU BAĞLANTISININ MONTAJI

    Montaj kılavuzunun ilk sayfasının alt tarafındaki şablon bölümünden şok kordon bağlantısını kesiksiz dış çizgileri boyunca bir makasla kesip çıkarınız. Kestiğiniz şablonu noktalı çizgilerden katlayarak kırıştırınız. 2 ile gösterilen yere çok az tutkal sürüp şok kordonunu hafif çapraz olacak şekilde yayınız. 1 ile gösterilen kısmı öne doğru bu kısmın üzerine katlayıp bastırınız. Aynı işlemi 3 ile gösterilen yere tutkal sürüp tekrar katlayarak yineleyiniz. Montajı parmaklarınızın arasında sıkıca bastırınız.Şok kordonu bağlantısı montajınız tamamlanmış olup kuruması için bir kenara bırakınız.

    3. AŞAMA: BURUN KONİSİ MONTAJI

    Burun konisi taban parçasını yapıştırmadan önce burun konisinin içine sokarak uygunluğunu kontrol ediniz. Burun konisinin iç kısmına ince bir tabaka halinde plastik yapıştırıcıyı sürüp taban parçasını yapıştırınız.

    4. AŞAMA: KANATÇIK YERLERİNİN BELİRLENMESİ

    Alt gövde borusu üzerinde kanatçık yerlerinin belirlenmesi için montaj kılavuzunun ikinci sayfasındaki boru işaretleme kılavuzunu ya da kanatçık kılavuzunu kullanmak gerekmektedir. Bu kılavuzların kullanımı son derece basittir. Motor kundağını gövde borusuna yerleştirmeden evvel gövde borusunu kılavuz üzerinde dik bir pozisyonda tutunuz. Alt gövde borusundaki İZM yazısının iki kanatçığın tam ortasında olmasına dikkat ediniz. İstenilen kanatçık sayısına göre kılavuz çizgilerinin gövde borusuyla birleştiği yerleri kalemle işaretleyiniz ve daha sonra motor kundağını yerleştiriniz.

    Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın kanatçık yerleri işaretlendikten sonra gövde borusunu bir kapı çerçevesine dayayarak işaretlerin kapıyla birleştiği yerlere düz çizgiler çiziniz. Kapı çerçevesi burada size iyi bir kılavuz olacaktır. Kanatçık çizgilerini gövde borusu boyunca 25 mm.  olarak çiziniz. Kanatçıkların kolay yapıştırılması için gövde borusunu 600 kum zımpara kağıdıyla hafifçe zımparalayarak pürüzlendiriniz.

    5. AŞAMA: MOTOR KUNDAĞINI YERLEŞTİRME

    Alt gövde borusundaki İZM yazısı okunacak pozisyonda ve baskılı şekil üstte kalacak şekilde elinize alıp baskılı olmayan ve kanatçık yerlerinin belirlendiği beyaz renkli ucundan itibaren 13 mm. ve 57 mm. ölçünüz. Yapabiliyorsanız bu ölçümü alt gövde borusunun içinde yapınız. Gövde borusunun iç tarafındaki ölçüm yerini kalemle çepeçevre çiziniz. Bir parça balsa artığını ya da bir kulak temizleme çubuğunu kullanarak, gövde borusunun işaretlenmiş iç tarafının  çepeçevresine tutkal sürünüz. Motor kundak montajının ön tarafını gövde borusunun tutkallanmış kısmından içeriye doğru hafifçe itiniz. Bu işlemi kundağa destek olmak için işaret parmağınızı motor borusunun içine sokup kundağın ön tarafı(kancalı yön) gövde borusunun arkasıyla aynı hizaya gelinceye kadar dikkatlice ve hiç durmadan yapınız. DİKKAT: Bu işlem son derece dikkatlice ve tek hareketle yapılmalıdır. Eğer yeterince özen gösterilmezse rokette montaj hatası ve deformasyon görülebilir. 

    6. AŞAMA: KANATÇIKLARIN HAZIRLANMASI

    İzmir kitinin kanatçıkları lazer kesimdir. Bu kesim işleminde kanatçıkların balsa levhaya olan bazı noktaları tamamen kesilmemiş olduğundan kanatçıkları balsa levhadan ayırmak için hobi bıçağını kullanınız. Levhadaki diğer kanatçıklara zarar vermemek için bu ayırma işlemini çok dikkatli yapınız. Bu işlem sırasında ayrılan balsa artığını bir sonraki aşamada tutkal aplikatörü  olarak kullanabilirsiniz. Balsa levhadan ayırdığınız 4 adet kanatçığın bütün kenarlarını eşleştirip bir araya getiriniz. Bir araya getirdiğiniz kanatçıkların kenarlarını pürüzsüz ve düz hale getirmek için zımpara kağıdı üzerinde hafifçe zımparalayınız. Bu işlemi kanatçıkları 1-2 kez (daha fazla değil) sürterek gerçekleştiriniz. Roketinizden daha yüksek performans göstermesini istiyorsanız her bir kanatçığın hücum, firar ve uç kenarlarını hafifçe zımparalayıp 45 derecelik açı veriniz. Kanatçıkların bu şekilde yuvarlayıp biçim vermek roketinizin uçuş esnasında aerodinamik kuvvetleri yenmesine yardımcı olur. DİKKAT: Kanatçığın alt gövde borusuna yapıştırılacak olan çentikli kenarı taban kenarı olup bu kenarı kesinlikle biçimlendirmeyiniz. 

                                                                                                                                                  

                                                                                                                                         İzmir Montaj Kılavuzu

     İzmir Model Roket Kitinin Fiyatı: 365-TL'dir.

    İlk yayımı 30 Ağustos 2017

    Son güncelleme 10 Mart 2024

    Sayfa Başı
    Ana Sayfa